Těhotenství a porod 22.4.2013.

23.04.2013 19:57

Těhotenství proběhlo bez problémů, vyjma toho, že Lopča od začátku čtvrtého týdne zcela odmítla granule, tvářila se, jakoby byly otrávené, vždy se v nich jen "pošťourala" a znechuceně odkráčela a s povzdechnutím ulehla :-). Takže jsem vařila a podstrojovala jí :-) aby se štěníci dobře vyvíjeli. Lopinčina standartní váha  je 20kg, den před porodem vážila 30 kg :-). A jedna velká změna u ní proběhla :-) stále se vnucovala abychom jí hladili a kdokoliv přišel na návštěvu nebo, když jsme někam jeli, od každého chtěla aby jí hladil, hladil a hladil :-). Na canisterapii  se to ke konci březosti hodilo :-), protože skákat a běhat pro míček v jejím stavu  by nebylo nejvhodnější...

V neděli 21.4.2013 začala na zahradě v temných koutech = pod hustými jehličnany, pod chatkou a v různých odlehlých zákoutích  "hrabat pelech", přičemž odmítala jakoukoliv potravu a když se zrovna nezahrabávala, důrazně nám strkala čumákem do ruky a dožadovala se abychom jí hladili. Když jsme jí zavřeli doma, v obavě aby v nějakém ze svých úkrytu neporodila, nanosila si do porodní bedny všechny připravené deky, plenky a ručníky, a důkladně si jí vystlala, jedna deka je prý málo :-). 

V pondělí 22.4.2013 v 7,10 se narodil první kluk, poté v průběhu jedenácti hodin, následovalo dalších šest kluků a dvě holčičky.

  čas pohlaví barva porodní váha poznámka
1. 7,10 pes zelený 359g gurmán - pil jakoby si to vychutnával
2. 9,24 fena červená 335g  
3. 9,34 fena žlutá 315g vyšla trochu napitá plodové vody
4. 12,35 pes modrý 310g  
5. 13,5 pes černý 340g  
6. 14,15 pes hnědý 350g  
7. 14,35 pes tyrkysový 270g  
8. 16,56 pes fialový 320g  
9. 17,58 pes šedý 315g trochu napitý plod.vody, usnul při pití

Lopinka se hned od začátku projevila, jako starostlivá, ba přímo úzkostlivá  mamina, stále štěňátka lízala a nechtěla je opustit, takže na vlastní zahraně jsem chodila venčit fenu na vodítku :-). Všechna štěňátka se po přiložení ke struku bez problémů přisála, ale rozdíl mezi pohlavími byl markantní, holčičky pily jako o závod, zatímco kluci jen aby se neřeklo, někteří si při tom i usínali a čím jich u struků bylo víc, tím míň se snažili někde se přicucnout, to žlutá holčina se vždycky někam "vecpala"  :-) je to šikula.

Jednu holčičku máme zadanou, kluci jsou volní a protože, po Lopince chceme následovnici, druhou holčičku si necháme :-) raději hned, co kdyby se při příštím porodu narodili samí kluci? :-) A navíc se nám moc líbí otec štěňátek :-).

Dnes jsme na veterině zkontrolovali, jak fenu, tak štěňata - všichni jsou v pořádku, takže doufám, že budou prospívat a najdeme jim hodné majitele :-).

Ještě chci MOC poděkovat Radce Folwarczné a Majce Jonášové, za psychickou podporu a rady a porady při porodu :-) díky "přítelkyně na telefonu"!!! :-)